Αγγλική Σελίδα
  Νέα >

To ΕΡα παρουσίασε τον πρώτο Ελληνικό Ευρυζωνικό Μετρητή Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας

     
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον πρώτο Ελληνικό Ευρυζωνικό Μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SMS-K παρουσίασε σήμερα, 29/9/2006, ο καθηγητής Ιωάννης Σάχαλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 

Ο Ευρυζωνικός Μετρητής SMS-K σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΡα και είναι η πρώτη ελληνική συσκευή που μετρά και καταγράφει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον.

Την επιστημονική αλλά και κοινωνική αξία της δημιουργίας του μετρητή από το ΕΡα υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Σάχαλος: «Οι τεχνολογικές εφαρμογές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας: το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, πολλά συστήματα ιατρικού εξοπλισμού, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η κινητή τηλεφωνία, τα ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, οι ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και το χώρο εργασίας είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα χρήσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Ωστόσο, η έντονη παρουσία όλων των παραπάνω τεχνολογιών στη ζωή μας δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο η χρήση τους είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στην ερώτηση αυτή μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με τη συνεχή επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη εργαλείων που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε και να μετράμε τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Με αυτόν το σκοπό το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σχεδίασε και κατασκεύασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν Ευρυζωνικό Μετρητή της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας».  

Προγράμματα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας λειτουργούν ήδη σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα) καθώς και στη χώρα μας. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ που υλοποιούν το ΕΡα στη Βόρεια Ελλάδα και το Εργαστήριο Ασυρμάτου & Επικοινωνίας Μεγάλων Αποστάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με την υποστήριξη της ΤΙΜ Ελλάς. 

Η δημιουργία του ευρυζωνικού μετρητή SMS-Κ από το ΕΡα αναμένεται να συμβάλει στην επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας καθώς και στην εντατικοποίηση των μετρήσεων ανά περιοχή.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ι. Σάχαλο: «Μέχρι σήμερα στις μετρήσεις που υλοποιούμε κάνουμε χρήση εξοπλισμού που έχουν κατασκευάσει οίκοι του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) και έχει συνήθως υψηλό κόστος. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε εξ αρχής και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών ένας ευρυζωνικός μετρητής ηλεκτρικού πεδίου. Η μαζική παραγωγή της συσκευής αυτής που θα χαρακτηρίζεται από λογική τιμή διάθεσης και υψηλή αξιοπιστία, θα επιτρέψει τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον».

Η πρώτη εφαρμογή του Ευρυζωνικού Μετρητή SMS-K αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μετρήσεων ΦΑΣΜΑ, που είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιώντας μετρήσεις σε 47 σημεία σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ περιλαμβάνει 27 σημεία μέτρησης τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Σάχαλος, ως επικεφαλής των μετρήσεων, είναι διασπαρμένα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης και βρίσκονται κοντά σε χώρους μαζικής συνάθροισης (σχολεία, πλατείας, κεντρικοί δρόμοι, κλπ.).

«Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που υλοποιεί το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών ανακοινώνονται δημόσια στο διαδίκτυο ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ισχύει και που βρισκόμαστε με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες αλλά και την παραπληροφόρηση του κοινού από αναρμόδιες και μη- επιστημονικές πηγές. Στόχος του εργαστηρίου μας είναι με τη δημιουργία του ευρυζωνικού αυτού μετρητή να συμβάλει περαιτέρω στην άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το θέμα» κατέληξε ο Διευθυντής του ΕΡα, καθηγητής Ιωάννης Σάχαλος.

Κατά την παρουσίαση του μετρητή από τον κ. Ι. Σάχαλο πραγματοποιήθηκε και επίδειξη της  λειτουργίας του με επί τόπου μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δουν στην πράξη τα αποτελέσματα της μέτρησης μέσα από την οθόνη συνδεδεμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή.  

Ο πρώτος ελληνικός ευρυζωνικός μετρητής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δημιουργήθηκε από το ΕΡα με την υποστήριξη της ΤΙΜ Ελλάς.

 

Πως λειτουργεί ο Eυρυζωνικός Μετρητής SMS-K:  

Ο ευρυζωνικός μετρητής αποτελεί βασικό στοιχείο ενός συστήματος που επιτρέπει την καταγραφή και τον έλεγχο των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον σε 24ωρη βάση. Ο μετρητής ανιχνεύει και μετράει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε συχνότητα από μερικές εκατοντάδες kHz έως μερικά GHz, δηλαδή σε μια περιοχή συχνοτήτων όπου υπάρχουν οι περισσότερες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές (ραδιοφωνία, τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ιδιωτικά και δημόσια δίκτυα ηλεκτρονικών ασύρματων επικοινωνιών). 

Η ανίχνευση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τον μετρητή γίνεται με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων αισθητήρων. Οι αισθητήρες μετρούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από οποιαδήποτε γωνία και αν προσπίπτει αυτή επάνω τους. Οι τιμές της μέτρησης ψηφιοποιούνται με κατάλληλα ηλεκτρονικά κυκλώματα, έπειτα αποθηκεύονται και μπορούν να τύχουν οποιασδήποτε περαιτέρω επεξεργασίας και απεικόνισης. Η συσκευή επικοινωνεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή για την παραμετροποίηση και τη μεταφορά δεδομένων, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με τη χρήση GSM modem. 

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να δουν τον πρώτο Ελληνικό Ευρυζωνικό Μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να ενημερωθούν για τη λειτουργία του στο περίπτερο 28Α του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών στην 20η Διεθνή Έκθεση Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας - Infosystem, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης  από 28/9-01/10/2006. 

 

-ΤΕΛΟΣ-

  

         Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ευρυζωνικό μετρητή SMS – Κ:

         κ. Θεόδωρος Σαμαράς, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα)

         Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

         Τηλ. 2310-998232 & e-mail: theosama@auth.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας:

§          http://emf.physics.auth.gr/

§          http://www.fasmaprogram.gr

 

 

 

 
  Ημερομηνία 29/9/2006  
 
 
 
   
Αρχή Σελίδας
[Αρχική Σελίδα] [Προσωπικό] [Προφίλ] [Βιβλία] [Διατριβές] [Μαθήματα]
[Έργα] [Μεταπτυχιακά] [Φοιτητές] [ΕΠΕΑΕΚ] [Νέα]
ΕΡα © 1985-2006
Αρχική Σελίδα