Αγγλική Σελίδα
  Νέα > Συμμετοχή του ΕΡα στην POLIS 2007 με τον Ευρυζωνικό Μετρητή SMS-K
     
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο πρώτος ελληνικός ευρυζωνικός μετρητής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παρουσιάζεται στην έκθεση «Πόλις»

 

  • Επιστημονική καινοτομία του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ

  • Επιτρέπει την εύκολη και αξιόπιστη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον με χαμηλό κόστος

 

Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2007. Μια σημαντική επιστημονική καινοτομία, τον πρώτο ελληνικό ευρυζωνικό μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SMS-K, παρουσιάζει από σήμερα και στο πλαίσιο της έκθεσης Polis το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα)  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι επισκέπτες της 6ης Polis,  Διεθνούς Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίου -Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, η οποία διεξάγεται στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούν ως και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου να δουν τον μετρητή σε λειτουργία στο περίπτερο 15,  stand 60.

Ο Ευρυζωνικός μετρητής SMS-K σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΕΡα με επικεφαλής τον Διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή κ. Ιωάννη Σάχαλο και με την ευγενική υποστήριξη της WIND Ελλάς.

Στόχος του ΕΡα ήταν η κατασκευή ενός συστήματος μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που να συνδυάζει την επιστημονική αξιοπιστία και το χαμηλό κόστος. Ο στόχος αυτός επετεύχθη με τον Ευρυζωνικό μετρητή SMS-K, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί και να τεθεί σε λειτουργία με απλές διαδικασίες. Έτσι, είναι πλέον δυνατή η εγκατάσταση ικανού αριθμού μετρητών για τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής  ακτινοβολίας.

«Δημιουργήσαμε τον Ευρυζωνικό μετρητή SMS-K, προκειμένου να συμβάλουμε με τρόπο επιστημονικό και αξιόπιστο στην ενημέρωση των πολιτών για την HM ακτινοβολία στο περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι οι πηγές ΗΜ ακτινοβολίας είναι πολλαπλές, τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και μέσα στα σπίτια μας. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι ραδιοτηλεοπτικοί πομποί, τα ραντάρ, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ακόμη και μερικές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, είναι μερικές από αυτές. Οι πολίτες θέτουν ερωτήματα για τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και κατά πόσο είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δικό μας μέλημα είναι να δίνουμε απαντήσεις μέσα από τη συνεχή επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη εργαλείων που ελέγχουν και μετρούν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και ο Ευρυζωνικός μετρητής SMS-K»

δηλώνει σχετικά ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σάχαλος.

Ο Ευρυζωνικός μετρητής SMS-K καταγράφει σε 24ωρη βάση την ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Συνοδεύεται από ειδικό λογισμικό το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία και την αναλυτική απεικόνιση των μετρήσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα έχει δυνατότητα ασύρματης αποστολής, μέσω SMS, των μετρήσεων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο. 

Το ΕΡα προτίθεται να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή μετρητών, ένας αριθμός των οποίων θα εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της χώρας μας στις αρχές του 2008. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί επέκταση του προγράμματος μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΦΑΣΜΑ, που υλοποιεί το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών με την υποστήριξη της WIND Ελλάς.

Για το σκοπό αυτό καλούνται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οργανώσεις πολιτών να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για την τοποθέτηση Ευρυζωνικών μετρητών SMS-K στην περιοχή τους. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία όσο το δυνατό περισσότεροι μετρητές, η WIND σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το κόστος απόκτησής τους. 

Η απεικόνιση των σημείων μέτρησης του προγράμματος ΦΑΣΜΑ, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, είναι διαθέσιμες στη διεύθυσνη: www.fasmaprogram.gr

 -ΤΕΛΟΣ-

 

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Καθ. κ. Ιωάννης Σάχαλος
Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών
Τμήμα Φυσικής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310-998161, 2310-998069 

Κα. Ειρήνη Αναστασιάδου
Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας WIND Ελλάς
Τηλ. 210-6158367, 693-2239366

 

  22/11/2007  
 
 
 
   
Αρχή Σελίδας
[Αρχική Σελίδα] [Προσωπικό] [Προφίλ] [Βιβλία] [Διατριβές] [Μαθήματα]
[Έργα] [Μεταπτυχιακά] [Φοιτητές] [ΕΠΕΑΕΚ] [Νέα]
ΕΡα © 1985-2007
Αρχική Σελίδα