Νέα > Nέα πρωτοποριακή υπηρεσία "Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     
 

 

Δελτίο Τύπου

 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται η νέα υπηρεσία

"Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ"

 

Τη νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία "Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ" παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η νέα υπηρεσία "Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ" (ή αλλιώς Mobile Hermes) μετρά και καταγράφει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά μήκος των βασικών οδών μέσα στην πόλη. Η ανάγκη της καταγραφής προκύπτει από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων των πόλεων περνά σημαντικό χρόνο της ημέρας τους σε αυτές τις οδούς. Η υπηρεσία ξεκίνησε να υλοποιείται σε κύριους οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης.

Η υπηρεσία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιείται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών, με επικεφαλής το Διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή κ. Ιωάννη Σάχαλο. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της υπηρεσίας είναι χορηγία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Για την υλοποίηση της υπηρεσίας χρησιμοποιείται (α) ένας ευρυζωνικός μετρητής έντασης ηλεκτρικού πεδίου, ο οποίος διαθέτει ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά με τους σταθερούς σταθμούς μέτρησης που χρησιμοποιούνται στο Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, (β) ένας δέκτης GPS, για την καταγραφή της θέσης του μετρητή, και (γ) ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα, στο οποίο προσαρμόζεται ο μετρητής.

Για κάθε μία από τις διαδρομές που εντάσσονται στην υπηρεσία, εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία: Ο μετρητής τίθεται σε λειτουργία και καταγράφει τις στιγμιαίες τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη θέση στην οποία βρίσκεται, αποθηκεύοντας μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Παράλληλα, ο δέκτης GPS εντοπίζει τη θέση (στίγμα) του μετρητή κάθε φορά, καθώς το όχημα κινείται. Η συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων (τιμή και θέση μέτρησης) γίνεται από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατόπιν τα δεδομένα μεταφέρονται στον κεντρικό Η/Υ (server) του προγράμματος ΕΡΜΗΣ και οι μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στις συγκεκριμένες διαδρομές αποτυπώνονται πάνω σε ψηφιακό χάρτη της πόλης. Η απεικόνιση των διαδρομών που έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για την υπηρεσία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ δημιουργήθηκε το 2002 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ. Οι μετρήσεις γίνονται κυρίως από σταθερούς μετρητικούς σταθμούς που εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μέχρι σήμερα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.hermes-program.gr.

 

Ο διευθυντής του ΕΡα καθ. Ιωάννης Σάχαλος κατά την παρουσίαση του Κινητού Σταθμού Μέτρησης ΕΡΜΗΣ

Ο Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ

 

  7/4/2008  
 
 
 
   
Αρχή Σελίδας
[Αρχική Σελίδα] [Προσωπικό] [Προφίλ] [Βιβλία] [Διατριβές] [Μαθήματα]
[Έργα] [Μεταπτυχιακά] [Φοιτητές] [ΕΠΕΑΕΚ] [Νέα]
ΕΡα © 1985-2008
Αρχική Σελίδα